A lélek színei

Használd ki a szabadidőd! Ilyen a jó nyaralás pszichológus szemmel

2017. július 16. 20:24 - A lélek színei

Soha máskor nincs annyi lehetőséged az önfejlesztésre, mint amikor te döntheted el, mit csinálsz és kivel.

00014_nyaralas3.jpg

Nyár van: a pihenés, utazás, kikapcsolódás ideje. Általában alig várjuk, hogy kiszabaduljunk a hétköznapi fáradalmak közül, és végre lazíthassunk. Azonban nem mindegy, hogyan töltjük el a szabadidőt: mivel és kinek a társaságában. Nem szoktunk gondolni rá, de ezek a rövid időszakok azért érnek kincset, mert ilyenkor mi döntjük el, mit csinálunk – és ha akarunk, ilyenkor fejlődhetünk legtöbbet. Életünk minden egyéb területén kötelességet teljesítünk, többé kevésbé kényszerből végzett feladatokat látunk el. Szabadidőnk során azonban lehetőségünk van dolgozni életünk megváltoztatásán, új dolgokat tanulni, és tenni önmagunkért.

Egyik életszerepből a másikba

Donald Super, a hivatásfejlődés elméletének kidolgozója szerint életünk során többféle életszerepet gyakorlunk. Egy harminc körüli ember aktív életszerepei általában az alábbiak:

● munkavállaló vagy vállalkozó
● tanulói vagy szabadidős szerep
● polgár
● házastárs, élettárs vagy párkapcsolatbeli szerep
● szülő

Az életstílusunk a szerepeink kombinációjából alakul ki: a szerepeinket ugyanis eltérő arányban tartjuk fontosnak. Van, akinek a dolgozói szerep a legfontosabb, így az övé egy „munkamániás” életstílus lesz. Van, aki „örökifjú”, így ő a szabadidős, tanulói szerepekre szán több időt. A „háztartásbeli” életstílus azoknál jellemző, akiknél a szülői vagy házastársi szerep a legaktívabb.

Aki valamelyik szerepével – jellemzően a munkában vagy családi téren – elégedetlen, az könnyen beleeshet abba a csapdába, hogy a szabadidejében nem csinál semmit.

Mivel rontjuk el a szabadságunkat?

Többféle módon el lehet rontani. Aki a szabadsága alatt is dolgozik, vagy év közben is ugyanazt csinálja a szabadidejében, mint a munkahelyén / iskolában, az a dolgozó / tanuló életszerepet a szabadidő rovására terjeszti ki. Pedig a szabadidő területén vagyunk legönállóbbak, ott tervezhetünk, irányíthatjuk leginkább az életünket.

Aki a munkába temetkezik, vagy a szabadideje csak arról szól, hogy végre semmi sem kötelező, az hosszú távon elmarad saját élete megtervezésével.

Ha életünk egy helyben topog, akkor nem használjuk ki a vakációt, hanem belemenekülünk, és olyan nem túl felemelő élményekre teszünk szert, mint pl. amikor egész nyaralás alatt unottan heverészünk, vagy ellenkezőleg: végigrohanunk az egészen, hogy addig se kelljen egymásra figyelni.

00014_nyaralas.jpg

Milyen a jó nyaralás?

A nyaralás akkor lesz jó, ha ismered a szükségleteidet, és azokhoz igazítod a tevékenységeidet. Többféle időstrukturálási módszer létezik, és a tapasztalatok szerint az a legjobb, ha mindegyik fajtából jut egy kicsi.

1. Visszavonulás

Olyan tevékenység, amit egyedül végzel (pl. leülsz olvasni), és mindenki békén hagy közben. Előnye, hogy senki sem szívja le az energiád, hátránya, hogy nem veszel részt társas interakcióban.

2. Rítus

Jól bevált szokások szerint töltöd el a szabadidődet, pl. mindig ugyanoda mentek nyaralni, mindig ugyanott esztek stb. Ennek előnye a kiszámíthatóság – már ismered a dörgést, ezért nem megy el sok időd a tervezgetéssel és az új dolgok kipróbálásával –, viszont ugyanez a hátránya is: nem emelkedik ki a program a hétköznapokból, mert nem adja meg az újdonság érzését.

3. Időtöltés

Nem a tevékenység a fontos, hanem hogy együtt legyél olyan emberekkel, akik fontosak a számodra. Elfoglaljátok magatokat valamivel (pl. pancsolás a Balatonban), de nincsenek különösebb célok, egyszerűen csak jó együtt lenni. Előnye a társas élmények szerzése, hátránya, hogy fejlődni nem nagyon lehet általa.

4. Aktivitás

Olyan közös tevékenységben veszel részt valakikkel, amelynél van egy meghatározott cél, tehát az a fontosabb, hogy mit csinálunk, és nem az, hogy együtt csináljuk. Ettől függetlenül társas élmény szempontjából is lehet nagyszerű az élmény, pl. egy evezős túra.

5. Intimitás

Kifejezetten egy másik embernek szenteljük az időnket és a figyelmünket. Ilyenkor a másik megismerése vagy megértése a lényeg, tipikusan ilyen alkalom pl. egy gyertyafényes vacsora.

Ha úgy tervezzük meg a nyaralást, hogy mindegyik időstrukturálási formából jusson valamennyi, akkor nagy valószínűséggel jól fog sikerülni. Amikor meghatározod, melyikből mennyi legyen, beindul egy önismereti, önfejlesztő folyamat, hiszen biztosítanod kell magadnak a körülményeket, hogy minden szükségleted kielégüljön. Érdemes gondolni ilyenkor a masabbrendű, pl. intellektuális vagy esztétikai szükségleteinkre is, amelyekre a mindennapok hajtása közben nemigen marad idő.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alelekszinei.blog.hu/api/trackback/id/tr5112668313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.