A lélek színei

Mikor és ki mondja ki? Az első szerelmi vallomás

2017. július 02. 20:18 - A lélek színei

Ki mondja ki előbb, hogy „szeretlek”, a férfi vagy a nő? Ezért fontos az időzítés, és hogy ki teszi meg az első lépést.

00011_szerelem.jpg

Minden kapcsolatban eljön egyszer a pont, amikor valaki kimondja: „szeretlek”. Hogy ki teszi ezt először, és hogyan reagál rá a partner, érdekes téma a kutatók számára. Aki elsőként mondja ki, annak egyrészt erősebb érzelmei vannak, másrészt elkötelezettebb – gondolhatjuk, ezért hajlamosak vagyunk feltételezni: a nő lesz az. Egy 2011-es vizsgálat azonban épp az ellenkezőjét bizonyította ennek: nemcsak hogy a férfiak mondják ki előbb, de ők azok, akik hamarabb érzik magukat szerelmesnek – akár már néhány együtt töltött hét után. A nők sokkal több idő alatt jutnak el érzelmileg erre a pontra. Ennek a kutatók szerint evolúciós okai vannak.

Milyen evolúciós késztetések dolgoznak bennünk?

A nőkben az evolúció során kialakult egyfajta önvédelmi mechanizmus, amelyre azért volt szükség, hogy elég idejük legyen partnerük kiismerésére. A férfiak ezzel szemben minél hamarabb túl akarnak esni a szerelmi vallomáson, akár őszinték az érzéseik, akár nem, mert a vallomás növeli esélyeiket a szexre, és ezáltal a reprodukcióra. A témát Joshua Ackerman, a Michigani Egyetem pszichológia professzora kutatta, aki 2011-ben publikált tanulmányában azt vizsgálta, milyen hatása van a szerelmi vallomás időzítésének az első szexuális együttlét bekövetkezésére egy kapcsolatban.

Kutatásai szerint a férfiak azért vallanak szerelmet még a szex előtt, mert ezáltal könnyebb elnyerni a nő bizalmát és közelebb jutnak a szexhez. Ugyanakkor ha a szerelmi vallomás túl korán következik be, a nők fejében megszólal egy vészcsengő: arra gyanakszanak, hogy a férfi érzelmei nem őszinték, és a vallomás csak egy trükk, amivel a szexet sürgetik. Mivel a nő valódi elkötelezettséget vár a férfitól, ez a kérdés létfontosságú a számára.

Az evolúciós magyarázat az, hogy a nő tudja: a majdani gyerekek kihordása és felnevelése nagyrészt az ő feladata lesz, ezért egyáltalán nem mindegy számára a partnere elkötelezettségi szintje.

 

Szex előtt vagy után?

A fentiekből következik, hogy a nők jobban örülnek, ha a férfi csak az első szexuális együttlét után beszél komolyabb érzelmekről. Ők maguk is csak akkor vallanak érzelmeikről, amikor már biztosak benne, hogy a partnerük nem csupán rövid távra tervez. Tehát úgy gondolják, csak akkor biztonságos szerelemről beszélni, ha a férfi nem hagyta el őket az első néhány együttlét után.

A férfi, mint kezdeményező fél

Art Markman, a Texasi Egyetem pszichológusa szerint kulturális okok is közrejátszhatnak abban, hogy a férfiak mondják ki először a bűvös szót. A hagyományok szerint ugyanis a férfinak kell vezető szerepet vállalnia a kapcsolatban, tehát mindig ő teszi meg az első lépést, legyen szó randevú-meghívásról vagy eljegyzésről. Logikus tehát, hogy szerelmet is a férfi vall először.

00011_szerelem2.jpg

A „szeretlek” jelentései

Azokban a társadalmakban, amelyekben a párválasztás alapja a szerelem – így nálunk is –, az emberek fontosnak tartják, hogy gyakran kinyilvánítsák egymás iránti érzelmeiket. A szeretlek szó jelentése azonban nem ugyanaz a kapcsolat elején és később. Eleinte erős, intenzív érzelmeket fejez ki, később már inkább az elköteleződést erősíti meg.

Ne feledjük azt sem, hogy időnként a tettek hangosabban beszélnek a szavaknál. Ha valaki hajlandó feláldozni saját rövid távú jóllétét, kényelmét a kapcsolatért, az sokkal beszédesebb jele a szerelemnek, mint a bűvös szó gyakori ismételgetése vagy akár az eljegyzési gyűrű.

Mikor mondjam ki?

Sokan éreznek kételyt, amikor érzéseiket kéne megvallani. Nem tudják, a másik készen áll-e már a szerelmi vallomásra, és a visszautasítástól való félelem sokáig visszatarthat valakit az érzelmei megvallásától. Markman szerint ha az egyik fél intenzív érzéseket él át, a másik viszont nem, az olyan helyzet, amit tisztázni kell. Jobb világosan látni, ki mennyire elkötelezett a kapcsolat iránt.

A kutatók egyetlen tanácsa, hogy csak akkor mondjuk ki a „szeretlek” szót, ha komolyan is gondoljuk. Ne valljunk szerelmet, ha nem érzünk semmit a másik iránt vagy nem tudjuk, mit akarunk. Ha biztosak vagyunk az érzéseinkben, akkor viszont ne gondolkodjuk túl a dolgot, és ne engedjük, hogy a félelem vagy a szorongás visszatartson minket.

***

A cikk alapja ez az írás.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alelekszinei.blog.hu/api/trackback/id/tr512636913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.