A lélek színei

Út egy magasabb szintű férfiasság felé – avagy az impotencia lelki háttere

2017. június 27. 16:44 - A lélek színei

Nem muszáj szexualitás, ragyogás és vibrálás nélkül élned

 00010_impotencia2.jpg

Beletörődünk, hogy a kapcsolatok idővel megkopnak. Evidensnek gondoljuk, hogy az intimitás, a gyönyörteli szexuális élet idővel megfakul, eltűnik, mert ez az élet rendje. De vajon tényleg ez a természetes? Dr. Buda László orvos-pszichiáter és felesége, Szentesi Szilvi intimitás coach szerint sokkal több ember szenved impotenciával kapcsolatos problémáktól, mint gondolnánk. Az olyan témák, mint a korai magömlés, a merevedési zavar, a visszautasítottság érzése, a rossz szexuális élmény, esetleg a szexualitás teljes hiánya rettegéssel töltik el a férfiakat. Alig-alig mernek beszélni azokról a gondokról, amelyek egyre több embert érintenek. Az orvosilag diagnosztizálható impotencia csak az esetek egy részében kezelhető egy keringésjavító vagy vérnyomást szabályozó gyógyszerrel. Amiről nagyon fontos lenne beszélni, az az impotencia lelki háttere, pszichés okai. Akkor tettünk meg mindent a gyógyulásunkért, ha önvizsgálatot tartunk, feltárva saját szerepünket a probléma kialakulásában.

Milyen okok vezetnek impotenciához?

Szentesi Szilvi szerint három fő területet érdemes megvizsgálni, ha egy férfi impotenciazavarral küzd.

1. Rosszul beidegzett szexuális szokások, mint amilyen a feszültségoldó maszturbáció vagy a túlzott pornófogyasztás.
2. Korábbi rossz tapasztalatok, félelmek, abúzusok, tehát a szóban forgó férfi múltbeli emlékei.
3. Párkapcsolati problémák, a férfi párjának szerepe.

A három terület közül talán az utolsó szorul leginkább magyarázatra. Mi lehet a nő szerepe a férfi problémájának kialakulásában?

A nő, ha nem kapja meg azt az érzelmi vagy szexuális kielégülést, amire vágyik, általában két dolgot tesz. Vagy a saját intenzitását tekinti túl nagynak, és visszafogja, „kevesebbé teszi” magát, vagy a férfi szexuális teljesítményére tesz becsmérlő megjegyzéseket. Komoly hatása lehet az olyan, férfiasságra vonatkozó leszólásoknak, mint pl. „Csak ennyire vagy képes?” Ezek a mondatok gyakorlatilag kasztrálják a férfit. Ezzel a nő pont ellenkezőjét éri el annak, amit szeretne.

Akármelyik módszerhez is folyamodik a nő, mindkettő oda vezet, hogy a végén eltűnik a kapcsolatból az intimitás. Az ennek eredményeként fellépő szexuális zavarok teljes impotenciához is vezethetnek.

 

Hogyan oldhatjuk meg a problémát?

Amikor impotencia lép fel, a férfi általában úgy érzi, hogy kudarcot vallott. Ehelyett tekinthetünk úgy a problémára, mint lehetőségre, hogy a lelki okokat feltárva eljussunk egy magasabb szintű élet, szexualitás, férfiasság megéléséhez. Sok férfit az impotencia késztet rá, hogy önvizsgálatot tartson élete derekán, amikor egyébként is nagy változások zajlanak az életében. A legfontosabb, hogy tudatos önelfogadással értsük meg, szeressük meg és tiszteljük a saját testünket és lelkünket. Ennek részeként a következőkre érdemes figyelni:

00010_intimitas3.jpg

1. Nem elég, ha orvoshoz fordulunk: beszéljünk róla!

A kezelőorvos és a beteg között kialakuló „cinkosság” segít elhitetni, hogy mindent megtettünk a gyógyulásért, miközben ez korántsem igaz. A szexualitást még mindig sok prüdéria lengi körül a társadalomban, ezért akár szakemberekkel is nehéz igazán mélyre hatóan beszélgetni róla. Pedig csak a problémát kiváltó lelki okok mélyebb szintű feldolgozása által kerülhetnek közelebb önmagukhoz és a testükhöz a férfiak.

Szentesi Szilvi tapasztalatai szerint amikor baráti társaságban férfiak közt szóba kerül ez a téma, általában elviccelik, nem veszik komolyan.

Se az orvos-beteg kommunikáció, se a baráti kommunikáció során nem tudnak a férfiak a probléma súlyának megfelelő mélységben beszélni erről a témáról, pedig sok félelemtől és görcstől szabadulhatnának meg ezáltal.

2. Tanuljuk meg a befogadást is a szeretkezés során!

A legtöbb férfi használati tárgyként tekint a hímvesszőjére és elvárja tőle, hogy mindig tökéletesen működjön. Ez egy kihasználó jellegű kapcsolat, amely kiégéshez és szexuális zavarokhoz vezet. Dr. Buda László hisz abban, hogy a testünkkel szeretetteljes, elfogadó kapcsolatot kell ápolni, legyen szó az arcunkról, beleinkről vagy nemi szervünkről.

Mit jelent az, hogy a férfi tanuljon meg befogadni szeretkezéskor? Azt, hogy az aktus legyen egyszerre ellazult, és mégis kontrollált, tehát őrizzük meg az éberségünket is.

„Egy tudatosan irányított aktus, amibe élvezettel tud belemerülni a pár mindkét tagja, különleges energiákat képes mozgósítani.”

A férfiak szexuális önismerete és önbecsülése azáltal fog nőni, ha megtanulják befogadni is az élvezetet, belemerülni a gyönyörbe.

 

3. Ha önkielégítést végzünk, legyünk tudatosak!

Sok energiát elvesz a férfiaktól, amikor a feszültség csökkentése céljából maszturbálnak. Ilyen esetben nemcsak a munkahelyi feszültség és az otthoni gondok, de maga a maszturbáció is energiaveszteséget jelent, amely összeadódik és beindít egy ördögi kört: szexuális zavarok jelentkeznek és az önbecsülésük is csökkenhet.

A rosszul beidegzett maszturbálás szokása helyett ismerkedjünk tudatosan a nemi szervünkkel: tapasztaljuk ki, mi okoz igazi élvezetet, hogyan tudjuk elnyújtani az aktust vagy akár ejakuláció nélküli orgazmust átélni.

4. Őrizzük meg kíváncsiságunkat!

Van bennünk egy velünk született kíváncsiság, amely gyermekként arra sarkall, hogy megértsük mindennek a működését és szerepét. Ahogy idősebbek leszünk, hajlamosak vagyunk elveszíteni ezt a kíváncsiságot. Pedig ha sikerül megőriznünk, akkor nem kell beletörődni abba, hogy az intimitás kikopjon az életünkből. A kíváncsiság segíthet abban, hogy a kapuzárási pánik során megélt félelmek feltérképezése, megértése által megnyíljon bennünk egy spirituális kapu, amely utat nyit a magasabb szintű önismeret, élet és férfiasság megélése felé.

***

Dr. Buda László, a szomatodráma módszerének kifejlesztője egyszerű, játékos, kreatív terápiával segít a gyógyulásban betegeinek, amely ígérete szerint könnyen elsajátítható és hatákony. Honlapján találtok bővebb információt. 

Szentesi Szilvi, a BLISS Intimitás Központ megalapítója szexuális gyógyító tevékenysége keretében tantrikus és érzéki masszázs-technikákat tanít, valamint intimitás terápiákat és képzéseket tart.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alelekszinei.blog.hu/api/trackback/id/tr3412623165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2017.06.27. 18:35:54

Ezek nem segítenek véleményem szerint, ami kihult az kihult, max. sw klub...vagy vmi extra inger, helyzet seguthet, de ezek sztem nem.